Lax med grönsaker och aioli

Vecka 11. Tisdag.
Jag åt min stadiga brunch vid 12-snåret. Klockan 21:30, efter att ha sprungit en mil, kände jag att det var dags att äta igen.

Det blev stekt lax (i smör) med restgrönsaker och rest-aioli. La till en klick creme fraiche.

Ingredienser:
25 g smör
125 g laxfilé
200 g broccoli, rödkål, morötter och blomkål 
40 g aioli (vitlöksmajonnäs)
40 g creme fraiche

Näringsinnehåll:
Fett: 84,38 (759,42 kcal, 84%)
Kolhydrater: 3,57 g (14,28 kcal, 2%)
Protein: 31,72 (126,88, 4 kcal, 14%)
Totalt: 893,15 kcal


Lax med aioli

Totalt för idag har jag alltså ätit 2643 kcal. Kaloriandelen har varit 85% fett, 13% proteiner och 1% kolhydrater.
Jag kommer givetvis inte att räkna varenda kalori i fortsättningen, men det är alltid kul att se var man ligger någonstans.
Detta tycker jag är idealmåtten jag skall ligga på. Kanske något mer protein och något mindre fett.

Min energi har varit jämn hela dagen. Jag har inte känt något hungersug, och min löparrunda på nära milen gick som en dans!

Livet går ut på att må bra.


9,33 km - 59:04

Vecka 11. Tisdag.

18:10 gick jag ut i snörasket och började uppvärmningen inför mitt första pass för veckan. Det såg ut ungefär så här:

Snö

Började passet i en liten för låg puls, 130, men kom snabbt upp i marschpuls, 163. På grund av kvällsmörkret blev rundan runt området, och jag kände mig fräsch runt hela passet. Det blev 3 varv. Härligt att springa i snö istället för hård asfalt! Träffade på en annan löpare i spåret.

Statistik. Maffetone-metoden. Dag 1.
Starttid: 10.03.09 18:10
Varaktighet: 59:04.55
Avg HR: 162
Kalorier: 436 kcal
Min/Km: 06:20

En typisk LCHF-frukost.

Vecka 11. Tisdag.
Idag tog jag mig tillfället i akt att äta en äkta LCHF-brunch.

Ingredienser:
25g smör
3 ekologiska ägg
2 dl vispgrädde 36%
200 gram stekfläsk
Havssalt och peppar

Näringsinnehåll:
Fett: 163,4 g (1470,6 kcal, 84%)
Kolhydrater: 10,3 g (41,2 kcal, 2%)
Protein; 59,6 g (238, 4 kcal, 13,6%)
Totalt: 1750,2 kcal

Scrambled eggs with stekfläsk.
Överblick
222 g stekfläsk. 3 ägg vispat med 2 dl vispgrädde och salt/peppar.

Innehållsförteckning
Givetvis måste tillverkarna få med lite kolhydrater och två E-nummer bara för att.

Steka fläsk
Fläsket stektes i 25 g smör.

I med äggröra!
I med äggsmeten i fläskflottet/smöret.

Äggröra
Mmm... fat...

Färdigt!
En nyttig, energirik måltid som jag kommer stå mig länge på!



Kost: LCHF.

Jag har alltid gått runt och undrat varför man ska behöva gå runt med dålig energi hela dagarna. Enligt vissa experter ska man äta 6 mål per dag! Men vem fan hinner med det?! Jag själv som jobbar skiftarbete heltid på en livsmedelsbutik och som bara har en halvtimmes rast varje arbetspass skulle aldrig kunna hinna med dessa mål per dag. Det är inte möjligt. Jag känner då ingen som har tid till tre huvudmål och tre mellanmål per dag.

Jag får väl erkänna att min tidigare kost inte har varit speciellt nyttig. Eller snarare konsekvent. På grund av tidiga arbetsmorgonar och hög stress har jag sedan jag började i min butik inte ätit frukost. De luncher jag har haft har bestått av färdigrätter, spontana lunchlådor och en och annan påse Pågen-gifflar. Min energi har lekt berg- och dalbana, och som ett brev på posten även mitt humör. De dagar jag faktiskt försökt äta "bra" med kött, pasta och grönsaker har ändå gett mig denna djävulska suktan på något "gott".

Men! Så har det som jag kan minnas alltid varit! I grundskolan åt jag duktigt frukost, den äckliga skolmaten och middag. Men nog var jag trött alltid. Och sockersugen. Likaså på gymnasiet, där skolmaten var godare men som ändå medförde dåsighet på eftermiddagarna. Och sockersug. Under min lumpentid så fick vi energirika måltider så som havregrynsgröt och pannkakor med ärtsoppa. Men fan att man inte gick till cafeteriat timmen senare med blodsockret nere i knäna och pengarna i högsta hugg till att köpa chokladbollar eller ett par mackor att stilla hungern med.

I december förra året (2008) kom jag över Jonas Coltings kokbok. Denna förordade att man skulle skippa all typer av halv-och helfabrikat och laga maten med naturliga råvaror, och undvika stora delar kolhydrater (med undantag för frukt). Boken innehöll en massa smarriga recept som jag provade lite smått, och min mage och gom hurrade över dessa måltider.

Till årsskiftet så lovade jag mig själv till att prova på stenålderskost i januarimånad. Detta var en ögonöppnare. Tidigare hade jag gått runt och varit halvseg med humörsvängningar och ständiga förkylningar, men nu fylldes jag plötsligt med energi!

Efter lite receptsökningar på Internet så ramlade jag in på det här med LCHF. LowCarb-HighFat. Lågkolhydrat-Högfett-kost. Jag köpte hem alla böcker med Doktor Dahlqvist. Sträckläste. Har nog aldrig sagt så många "Aha!" som jag utbrast under denna intressanta läsning. Allt lät så logiskt.

Stenålderskosten var jättegod och nyttig, men jag hade ändå känt det förrädiska sockersuget.

Jag hade ätit för lite fett.


I februari månad, 2009, började jag blanda i grädde i allt jag åt. Min första måltid bestod av scrambled eggs with bacon, där jag hade i 1 dl vispgrädde i äggen. Jag åt detta vid 9 på morgonen. Genast fylldes hjärnan med en oerhörd "medvetenhet". Jag kände mig mycket mer närvarande i nuet! Magen svullnade inte upp som den brukar göra om man äter en stor portion gröt - "bästa frukosten på morgonen". Och jag fick inte den där mättnaden då man tror att magen ska spricka. Utan det var mer en naturlig mättnad. Som eskalerade under dagen. Jag åt ingenting på 10 timmar.

Sockersuget som jag tidigare alltid fått hade bytts ut mot ett naturligt törstsug. Jag var inte sugen på godis, utan sugen på att dricka vatten med jämna mellanrum. Och inte den här "GE MIG NÅT ATT DRICKA! Har ätit en chipspåse/godispåse och måste skölja ner med vad som helst som kommer i min väg! Helst läsk!"-törstsuget, utan mer "det vore gott med vatten nu"-sug.

Idag äter jag inte mer än 2 mål per dag. Det första någon gång på förmiddagen. Och nästa någon gång på kvällen. Och jag är PIGG UNDER HELA DAGEN! Även när det börjar närma kvällsmål! Kvällsmålet ser jag mer så att magen får stimulans när man sover. Och det målet gör att jag inte vaknar på morgonen vrålhungrig.

Många som har provat på LCHF har gjort detta på grund av att de är sjuka på ett eller annat sätt. De har diabetes, är kraftigt överviktiga, har hjärtproblem etc.

Personligen har jag alltid haft en bra hälsa. Inga allergier, migrän, astma etc. Men jag har alltid dragits med förkylningar. Det har känts som om jag aldrig blir riktigt frisk. Att jag alltid dras med något litet förkylningsvirus som ligger och pyr i min kropp. Det var därför jag provade på stenålderskosten. För att se om det kunde ske någon förändring. Och det gjorde det.

Under hela januari var jag helt frisk. Och sedan jag gått över till LCHF har jag varit frisk som en nötkärna! Inga fler förkylningar. Och jag mår bra. I kroppen och i sinnet. Jag är pigg hela dagen och mitt humör leker inte jojo med mig längre. Utan att ljuga måste jag säga att jag aldrig har mått så här bra i hela mitt liv. Och jag har enbart kosten att tacka för detta!

LCHF kombinerat med Maffetone-metoden tror jag är vägen till långvarig hälsa. Phil Maffetone (grundaren av metoden) förespråkar själv att man drar ner kraftigt på kolhydraterna och ökar fettandelen. Detta helt i linje med att träna på sina aeroba maximala kapacitet. Vid denna puls så stimulerar man fettförbränningen vilket även en kost på lågkolhydrat-högfett gör. Om träningen och kosten går hand i hand kommer både kroppen och sinnet leva i harmoni och därmed verka för ett bra välmående och vara motståndskraftig mot framtida påfrestningar.

Det viktigaste i livet är att må bra!

Mina mål. Dag 1. 11/3.

Mina mål.

Jag kommer sätta upp ett antal mål efter hand min träning löper. Detta för att sporra mig och för att se om jag kan klara av dem i den tidsangivelse som jag ger dem.

Mitt stora mål: Bli en broiler.

Mina mindre mål:
Utseendemål
Delmål 1. Gå ner till en vikt av 70 kg, då jag hoppas att mina man boobs har decimerats till en mer (enligt mig) acceptabel nivå.
Delmål 2. Börja gå upp i vikt, men nu i muskler, med en bättre koll på kost och träning.
Delmål 3. Få en snygg överkropp.

Löpningsmål
Delmål 1. Vinna en prestigefylld tävling som går årligen i, vad man skulle kunna säga, "familjen".
Delmål 2. Ställa upp i en riktig tävling där distansen är runt 1 mil.
Delmål 3. Springa milen på under 45 min.
Delmål 4: Ställa upp på halvmara
Delmål 5: Springa 3 km under 12 min och 5 km under 20 min.

Maffetone Method. Dag 1. 11/3.

Maffetone Method är något som jag kommer att köra mellan 3-5 gånger i veckan. Det går ut på att springa i sin maximala aeroba kapacitet under varje pass, för att kunna träna upp sina grundkondition.

För att räkna ut min puls har jag använt mig av 180-formeln:

180-ålder-hälsofaktor

Hälsofaktorn beror på följande:
  • -10 Om du återhämtar dig från en allvarlig sjukdom eller om du står på någon form av regelbunden medicinering drar du av 10 från summan ovan.
  • -5 Om du inte har tränat tidigare, eller om du tränat oregelbundet, tränat med skada, har gått nedåt i tränings- eller tävlingsresultat, om du drabbas av mer än 2 förkylningar eller influensor per år eller har allergi eller astma, drar du av 5 från summan ovan.
  • +-0 Om du har tränat regelbundet (minst fyra ggr i veckan)i upp till två år utan några av problemen ovan, använder du summan ovan (180-ålder).
  • +5 Om du är på tävlingsnivå och har tränat i mer än två år utan några av ovannämnda problem och har gjort tävlingsframsteg utan skador lägger du till 5.
Jag har valt +-5. Även om jag nog passar in på -5 så tycker jag det är för lågt för mig, så det får bli +-5.

Min maxpuls under ett pass ska alltså ligga på 180-22+5, alltså 163. Och den får inte understiga -10.

Så ett spann mellan 153-163 är det ultimata träningspasset för mig.

Med denna träningsmetod hoppas jag på att undvika de skador jag har dragit på mig vid tidigare träningssessioner, och att jag längtar till nästa pass då jag tidigare har haft svårt med motivationen.

Mina pass kommer att ligga på minst 45 min. Inklusiva uppvärmning och nedvärvning.

Jag återkommer senare under dagen med mitt första registrerade pass.

Statistik. Tis 10/3

Vecka 11. Tisdag.

Här kommer debutstatistiken:

Statistik
Kön: Man
Ålder: 22 år
Längd: 177 cm

Vikt: 75,8 kg

Anklar: 20 cm
Byst: 99 cm
Hals: 36 cm
Handleder: 17 cm
Höft: 92 cm
Lår: 56 cm
Midja: 84 cm
Stuss: 97 cm
Underarmar: 29 cm
Vader: 37 cm
Överarmar: 34 cm

the broiler contest är officiellt invigd.

Vecka 11. Tisdag.
Det var nu det skulle ske. Jag skulle ta mitt första steg mot en ny människa. Mot ett nytt liv. Mot en ljus framtid.

För tredje gången på ett år.

Jag hade misslyckats rejält två gånger tidigare, men nu fanns det ingen återvändo. Den här gången skulle jag lyckas!

Jag visste inte riktigt hur jag skulle ta mig dit, inte vilken väg jag skulle gå eller vilken proviant jag skulle ta med mig. Men det spelade ingen roll. Det enda som betydde någonting var att jag den här gången skulle ta mig ända fram, även om jag visste att jag skulle stöta på hinder på vägen.

Jag ska lyckas!

The broiler contest är härmed officiellt invigd.

En tvättäkta broiler.
En tvättäkta broiler.

RSS 2.0